Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

In de buurt

Wandelen en Fietsen

‘T Hof Ter Wallen ligt vlak bij het fietsknooppunt 51 dat het Hageland verbindt met Haspengauw en aansluiting geeft op de knooppunten 187 en 82. Een reeks van fietsroutes liggen in het bereik, o.a. de Ijzerenwegroute met vertrekpunt “het Vinne” ( 33km Tienen, 46 km Diest of in het totaal 79 km), de Bloesemroute (Fietsnetwerk Haspengouw - 36 km) en de Hagelandse boomgaardenroute (44 km).
De Twee Getenroute (33 km) doorloopt het  valleigebied van de Kleine en Grote Gete. Zoutleeuw ligt aan de Kleine Gete.

Fietsen, e-bikes en kinderfietsen kunnen gehuurd worden in het Provinciaal Domein “Het Vinne”, het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen.

Wandelen kan men in Hagelands Haspengouw en in de Getevallei.
De toeristische dienst van Zoutleeuw bracht de wandelbrochure “Wandelnetwerk Getevallei” uit met de beschrijving van 13 wandelroutes, gratis te gebruiken tijdens de wandeling.

Stadswandelingen
- Vestenwandeling (4 km) - wandelen langs de overblijfselen van de middeleeuwse omwallingen van Zoutleeuw;
- Bethania-wandeling (6 km) - langs de overblijfselen van het Bethaniaklooster (nonnenklooster uit de 15de eeuw) en de Bethaniakapel;
- Het Vinne (5,5 km) - een wandeling rond het meer in “het Vinne”.

Andere...
De Viskot-Terhagenwandeling (12 km) en de  Halewijnwandeling (13 km) hebben als vertrekpunt de Grote Markt.

Bezienswaardigheden

De Sint-Leonarduskerk met haar Sacramentstoren (een indrukwekkend tabernakel in witte steen is een toren van 18 meter hoog en heeft negen verdiepingen die ongeveer 200 beeldjes bevatten met taferelen uit het Oude en het Nieuwe Testament.
Het Historisch Stadhuis, het ‘Raadshuis’, opgericht tussen 1530 en 1538 in een gemengd gotisch-renaissance stijl.
De Halle naast het stadhuis getuigt van het welvarende Zoutleeuw in de Middeleeuwen als handelscentrum.

Het Vinne
Gelegen op anderhalve (1,5) kilometer van Hof Ter Wallen is een 130 ha groot natuurdomein van de provincie Vlaams-Brabant, gelegen in een depressie in de vallei van de Kleine Gete, aan de oostrand van de stad Zoutleeuw.

http://www.vlaamsbrabant.be/vrije-tijd-cultuur/provinciedomeinen/het-vinne-zoutleeuw/index.jsp

De "IJzerenweg" is de naam van een fietspad dat Tienen, Zoutleeuw en Diest met mekaar verbindt. de naam verwijst naar de spoorwegbedding waarop het pad werd aangelegd. Deze bedding maakte deel uit van de spoorlijn Tienen-Diest-Mol, die in 1878 in gebruik werd genomen. In Drieslinter was er een aftakking naar Sint-Truiden. Deze werd in 1879 verlengd tot Tongeren. In 1957 werd het reizigersverkeer stopgezet en vervangen door autobusvervoer. In 1966 reed de laatste goederentrein tussen Halen en Drieslinter. De sporen werden opgebroken en op de bedding werd in 1993 - 1994 het fietspad aangelegd.


http://www.fietsroute.org/fietsen/fietsroute/ijzerenwegroute


De Kleine Gete
De Kleine Gete of Leeuwse Gete is een waterloop die na samenvloeiing met de Grote Gete de eigenlijke Gete zal vormen.

http://www.zoutleeuw.be/website/12-www/65-www/125-www.html

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu